Fudbal

PROBUDIO FUDBALSKU SRBIJU Dragan Stojković Piksi, selektor koji je nedostajao (FOTO, VIDEO)

Kao igrač ulivao je povjerenje saigračima i navijačima. Zračio je autoritetom, protivnici su padali pred njim, a igra reprezentacije se nije mogla zamisliti bez njega.

PROBUDIO FUDBALSKU SRBIJU Dragan Stojković Piksi, selektor koji je nedostajao (FOTO, VIDEO)
FOTO: ANDREJ CUKIC/EPA

Kao trener i selektor nije promjenio navike, ostao je odvažan, autoritativan.Pokrenuo je uspavanu fudbalsku Srbiju, i to za samo osam mjeseci.

Dragan Stojković Piksi je selektor kakvog je trebala fudbalska Srbija. Kad je preuzeo kormilo na početku kvalifikacija za Mundijal, u martu 2021. godine, nije krio optimizam i već tad je pokazao da je sačuvao one karakteristike koje su ga krasile kao igrača. Na novinarsko pitanje da li bi eventualni odlazak na Mundijal bio njegovo najveće trenersko dostignuće legendarni Piksi je uzvratio: “Kakav, bre, eventualni?! Mi moramo da idemo u Katar!”

FOTO: ANDREJ CUKIC/EPA
FOTO: ANDREJ CUKIC/EPA

Odlučnost i dosljednost pokazao i ovaj put kroz kvalifikacije. Srbija je djelovala moćno, superiorno, a sve je začinjeno sjajnom igrom i pobjedom u Portugalu. Lisabonska noć na La Lužu pokazala je svu moć ove generacije. Tako je direktna viza za Katar ovjerena.

Strašan saldo

Stojković je čovjek koga respektuju na svakom koraku. Izjavama ostavlja i novinare bez teksta. Iako mnogi treneri često vole reći da su prijateljske utakmice važne kao i one zvanične, Stojković misli drugačije.

– Znate moje mišljenje o prijateljskim utakmicama. Njih igramo samo zato što moramo. Prijateljske utakmice imaju važnost u jednom smislu. Ako budete poraženi, ništa nećete izgubiti – objašnjava Piksi.

U 20 utakmica koliko je vodio reprezentaciju, Stojković ima 13 pobjeda, četiri utakmice završene su neriješeno, a tri meča je Srbija izgubila.

FOTO: ANTONIO BAT/EPA
FOTO: ANTONIO BAT/EPA

Kad je riječ o zvaničnim mečevima, onda je učinak “orlova” pod Piksijevom palicom 10 pobjeda, tri neriješene i samo jedan poraz, onaj u Beogradu od Norveške u Ligi nacija (0:1).

Stojković je Srbiju vodio u šest prijateljskih utakmica, a učinak je tri pobjede, jedan neriješen i dva poraza, i to od Japana (0:1) i Danske u Kopenhagenu (0:3).

Rođeni vođa

Nekadašnji saigrač iz reprezentacije i Crvene zvezde, a sad predsjednik FS Crne Gore, Dejan Savićević, rekao je da je Stojković rođeni vođa.

– Piksi je uvijek bio vođa. Ima to u sebi, da uđe u svlačionicu i okrene stvari, harizmu da podigne ekipu. Sve ovo što je Srbija uradila napravljeno je na njegovoj harizmi, stavu da promijeni razmišljanje – kaže Savićević.

Reakcija stiže i od Zdravka Mamića, čovjeka koji je podigao hrvatski fudbal i reprezentaciju.

– Uvijek sam govorio da je po kvalitetu Srbija tu negdje, ali joj nedostaje kult reprezentacije. Ranije su tim sastavljali menadžeri i vlasnici kafića, koji su gurali svoje igrače. Toga više nema i siguran sam da se slične stvari neće dogoditi dokle god je Piksi selektor. Posjeduje taj šampionski gen. On bira samo one igrače koji zaslužuju da igraju, zna dobro šta je reprezentacija i kako se pobjeđuje, drži sve pod kontrolom. To je preduslov da bi reprezentacija bila uspješna – ističe Mamić.

Ne zanimaju ga imena protivnika

Dragan Stojković mirno priprema strategiju za Katar, pokazujući na svakom koraku da je odlučan da kao selektor s reprezentacijom napravi sjajan posao.

– Ne zanima me ime protivnika. Zanima me samo Srbija i ono što mi možemo. Protivnici su totalno nebitni. To su pokazale i protekle kvalifikacije za Mundijal u Kataru – tvrdio je Stojković u svojim izjavama.

Pročitajte još

Ne krije da pritisak postoji, ali i kaže da umije da se izbori kao selektor.

– Pritisak postoji, ali ako potpadnete pod to, onda ne treba da se bavite trenerskim poslom. Svaku utakmicu doživljavam isto, potpuno mi je svejedno ko je protivnik, jer uvijek imam čisti sliku u sebi i ideju koju kroz igrače želim da pokažem na terenu – dodao je Piksi.

Probudili strast kod ljudi

Kult reprezentacije i definitivno je stvoren. Pošlo je to za rukom Stojkoviću.

– Igramo fudbal da usrećimo ljude. Probudili smo strast kod ljudi koji nam vjeruju i ne smijemo ljude da prevarimo. Trudim se da ono što govorim ima težinu i pravu poruku. Imamo talenat, imamo znanje. Svi na terenu trče, bore se. Ponosan sam na moju zemlju i na moje igrače. Pokrenuli smo stvari sa mrtve tačke i nećemo stati – kategoričan je Piksi.

Sad je odgovornost veća

Biti igrač i selektor dvije su različite stvari za njega.

– Nema komparacije, jer kao igrač brineš samo o sebi i o tome kako ćeš odigrati i ispuniti zamisli trenera. S druge strane, selektorska odgovornost je daleko veća, jer igra reprezentacije i tim je tvoj proizvod. Sad, kad sam u zrelim godinama, srećan sam da mogu da usrećim ljude, a to je moguće sa ove pozicije. Do rezultata se može doći kroz ljepotu fudbala, a to je kad vam ekipa dobro igra i kad se vidi požrtvovanost na terenu – objasnio je selektor Srbije.

FOTO: SRDJAN_SUKI/EPA
FOTO: SRDJAN_SUKI/EPA

Kaže da ne misli stati, a od fudbalske Srbije se sad očekuje da ga slijedi na tom putu. Legenda jugoslovenskog i svjetskog fudbala zaslužuje apsolutno podršku u budućnosti, bez obzira na rezultat u Kataru.

Ostaje nada da će oni koji su do sada raznim podmetanjima “skidali glave” selektorima spavati dubokim snom, u interesu fudbala.

Učinak Stojkovića na klupi Srbije

Kvalifikacije za SP u Kataru

Srbija – Republika Irska 3:2

Srbija – Portugal 2:2

Azerbejdžan – Srbija 1:2

Srbija – Luksemburg 4:1

Republika Irska – Srbija 1:1

Luksemburg – Srbija 0:1

Srbija – Azerbejdžan 3:1

Portugal – Srbija 1:2

Liga nacija

Srbija – Norveška 0:1

Srbija – Slovenija 4:1

Švedska – Srbija 0:1

Slovenija – Srbija 2:2

Srbija – Švedska 4:1

Norveška – Srbija 0:2

Prijateljske utakmice

Srbija – Jamajka 1:1

Japan – Srbija 1:0

Katar – Srbija 0:4

Srbija – Katar 4:0

Mađarska – Srbija 0:1

Danska – Srbija 3:0

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu