Ostalo

Šumijev "posljednji ples": Serija o legendi F1 od koje se mnogo očekuje

Mihael Šumaher je prije deset godina doživio nesreću koja mu je skoro okončala život, a serija o Nijemcu je već u prvoj epizodi digla prašinu!

Mihael Šumaher i Žan Tod
FOTO: JENS KALAENE/EPA

Na desetogodišnjicu od nesreće posle koje je sudbina Mihaela Šumahera ostala pod velom tajne, novinar njemačkog “ARD-a” Jens Gideon snimio je pet epizoda emisije koju je nazvao “Šumaher. Istorija jedne ikone”. Ipak, ni posle ove emisije u koju je uloženo mnogo novca i vremena neće se saznati u kakvom je sada stanju najbolji vozač F1 ikada.

– Naravno da bih volio da znam kako je Šumaher. Ali nemam pravo da znam. I ovo treba da bude jasno unaprijed: Ovaj podkast nije o tome – rekao je Gideon u prvoj epizodi pod naslovom “Ujaši u tamu”.

Porodica Mihaela Šumahera od nesreće na skijanju koja se desila na Francuskim Alpima ne daje skoro nikakve informacije o sedmostrukom prvaku Formule 1. Zna se da je živ, njegove slike niko nije vidio, a samo malobrojni najbliži prijatelji poput Žana Toda mogu da ga vide.

O tome u kakvom je stanju sada legendarni Nijemac neće biti priče, a u prvoj epizodi je govoreno o borbi ljekara za život Mihaela Šumahera. A nakon toga je prema Gideonovim riječima “počela borba za njegovo dostojanstvo”. Njemački novinar je odskijao jedan krug po stazi na kojoj je 29. decembra 2013. godine skijao Mihael Šumaher.

– Osjećam se nelagodno, ovo je vrlo posebno mjesto – rekao je Gideon, a kolega mu je dodao: “Na takav dan, s tek malo svježeg snijega, ne vozi se po ovakvoj stazi. Zašto su to učinili?”

Pročitajte još

Gideon je otišao i do grada Meribel koji je najbliže naseljeno mesto skijalištu na kome je Šumaher doživio nesreću, a tamo nije mnogo saznao. – U gradu Meribelu niko ne govori o nesreći – grad ćuti – kaže njemački novinar. Ipak uspio je od jednog instruktora skijanja da sazna da je Šumaher “uradio što ne bi niko drugi”, a sve zato jer je “vozio po svježem snijegu” u takvim vremenskim uslovima.

Ljekari koji su se borili za Šumaherov život bili su u bolnici u Grenoblu, ali tu se nije mnogo toga saznalo. Posle intervencija Šumaherove menadžerke Sabrine Kem i porodice nijedna informacija nije procurila iz bolnice, prenosi Mondo.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu