Fudbal

TUŽNE VIJESTI IZ HUMSKE Preminula jedna od Partizanovih beba

Fudbalski klub Partizan objavom na društvenim mrežama oprostio se od svog bivšeg fudbalera Ilije Mitića.

Ilija Mitić
FOTO: DFWSPORTSPAST/TWITTER/SCREENSHOOT

On je preminuo u 83. godini u San Francisku.

Mitić je rođen u selu Grkinja (opština Gadžin Han) kod Niša 19.07.1940. godine. Za Partizan je nastupao pet sezona, od 1958. do 1963. godine, što mu je bio i prvi seniorski klub u karijeri. Debitovao je za klub iz Humske kao 18-godišnjak, a dao je svoj doprinos u osvajanju dve titule šampiona Jugoslavije 1961. i 1963. odigravši 36 utakmica, uz tri gola u najjačem rangu takmičenja. Igrao je na poziciji veznog igrača s izrazito ofanzivnim karakteristikama, a još kao tinejdžer važio je za jednog od najtalentovanijih igrača u ekipi, zajedno uz Velibora Vasovića, Milutina Šoškića, Milana Galića, Fahrudina Jusufija, Vladicu Kovačevića… Ipak, nije dočekao u Partizanu krunu generacije “Partizanovih beba” i najveći uspeh u istoriji kluba, finale Kupa evropskih šampiona 1966. na briselskom Hejselu, jer je otišao tri godine ranije.

Pročitajte još

Zablistao je i stekao status kultnog igrača u NASL ligi, preteči današnjeg MLS-a. Najdublji trag ostavio je u klubovima Dalas Tornado i San Hoze Ertkvejks, u kojima je nastupao u zrelim igračkim godinama, od 1973. do 1978. Postao je prvi igrač koji je postigao trocifreni broj pogodaka u pomenutom takmičenju, koje je postojalo od 1968. do 1984. i bilo prvo profesionalno organizovano na tlu SAD-a. Koliko su ga Amerikanci uvažavali govori i podatak da je čak zaigrao i za njihovu reprezentaciju, mada samo jednu utakmicu 1973. godine, navodi Mocart sport.

Vredi istaći da je jednu sezonu proveo i u Olimpiku iz Marseja 1969/1970, a dve u holandskom Den Bošu (1971-1973). U biografiji ima i osvojen trofej Kupa Jugoslavije sa OFK Beograom. Po završetku igračke karijere 1979. živeo je i radio u San Francisku.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu