Sport

U SITIJU TVRDE DA SU ŽRTVENI JARAC „UEFA je bila i tužilac i sudija, žalićemo se“

Unija evropskih fudbalskih asocijacija je danas izbacila Mančester Siti iz evropskih takmičenja za naredne dvije sezone, a uz to će morati i da plati 30 miliona evra kazne.

U SITIJU TVRDE DA SU ŽRTVENI JARAC „UEFA je bila i tužilac i sudija, žalićemo se“
FOTO: NIGEL RODDIS/EPA

Iz kluba sa „Itihada“ su potvrdili da su dobili odluku o kazni, ali su najavili žalbu Arbitražnom sportskom sudu u Lozani (CAS).

Naš klub je razočaran, ali nije iznenađen današnjom odlukom UEFA. Uvijek smo insistirali na tome da u svemu učestvuje nezavisno tijelo koje će detaljno ispitati argumente obje strane. Još u decembru 2018. godine šef istražne komisije javno je objavio buduću presudu ovog slučaja, iako do tada istraga još nije ni počela. Višestruka pisanja medija samo su potvrdila ideju da je odluka o tom pitanju već donijeta. U ovom slučaju UEFA je djelovala kao tužilac i sudija. Sada se ovaj besmisleni proces priveo kraju, pa je naš klub dobio priliku da se obrati nezavisnom tijelu. Apelaciju ćemo poslati što je prije moguće Arbitražnom sportskom sudu – stoji u saopštenju Mančester Sitija.

Osim Mančester Sitija problema sa finansijskim kršenjem fer-pleja imao je i Pariz Sen Žermen, a za skrivanje njihovih prekršaja Optuženi su i visoki funkcioneri FIFA i UEFA.

Pročitajte još

Kontrolno finansijsko tijelo UEFA je utvrdilo da je Siti kriv zbog lažnih i naduvenih izvještaja o primanjima od sponzora u izvještaju koji su podnijeli ovom tijelu. Krivica je utvrđena nakon što su pratili informacije koje je novembra 2018. objavio njemački “Špigl” u kome se navodi nekoliko procurjelih mejlova i dokumenata.

Oni pokazuju da je vlasnik Sitija, šeik Mansur bin Zajed Al Nahjan iz vladajuće porodice Abu Dabija, ima najviše udjela u finansiranju ogromnog, 67,5 miliona funti velikog sponzorstva Sitijeve opreme, stadiona i akademije putem “Etiheda”. Jedan od njih govori da je 8 miliona funti direktno uplaćeno sa računa Etihada, a da je ostatak stigao sa računa kompanije koja je u vlasništvu šeika – “Abu Dabi junajted grup”.

Ovo tijelo je osnovano 2011. sa ciljem da klubovi širom Evrope ne preplaćuju igrače i da se ograniče vlasnici koji moraju da pokriju gubitke. Sponzorstva uvećavaju prihode i zato je količina novca koju mogu da koriste klubovi pod lupom ovog tijela.

Siti je negirao da uključen u takve stvari i demantovao “Špigl” govoreći da se priča temelji na “procurjelom ili ukradenom” materijalu koji je istrgnut iz konteksta.

“Špigl” je izvor oslovljavao sa “Džon”, koji je bio citiran da je rekao da nije hakovao kompjutere da bi došao do mejlova. Ubrzo nakon objavljivanja priče, on je identifikovan kao Rui Pinto, portugalski internacionalac, koji je bio optužen da je u Portugalu bio uključen u 147 kriminalnih akcija, uključujući hakovanje i sajberkriminal, što je on negirao.

Ove optužbe se povezuju sa portugalskim klubovima i drugim organizacijama, a ne sa “curenjima” o Sitijevim ili mejlova UEFA.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu