Fudbal

(VIDEO, FOTO) EVO ZAŠTO JE PSOVAO BOGA Oglasio se hrvatski sudija s Maksimira koji je u centru skandala, ponašanje i reakciju pravda na nesvakidašnji način

Skandal oko VAR-snimki trese hrvatski fudbal.

Dario Bel
FOTO: HNS

Od početka sedmice, kada je isplivala prva, ona s duela Varaždin Hajduk, pa do petka, nakupilo ih se i nekoliko desetina. Teško ih je sve i prebrojati, a ono glavno i najvažnije je da je i šef hrvatskih fudbalskih sudija Bruno Marić u četvrtak poslijepodne podnio ostavku na tu dužnost. Ipak, i nakon toga čina, snimci su se nastavili objavljivati, a onaj ko ih je i puštao u eter, danas je rekao da je objavio sve što je imao. Iza toga, slijedilo je pomno proučavanje dijelova snimki.

A na jednoj se, onoj s derbija u Maksimiru između Dinama i Rijeke jasno čulo da neko psuje nakon što je Rijeka (nesuđeno) povela početkom drugog poluvremena. Preciznije, Mirko Marić je u 48. minuti zabio za Rijeku, ali taj je gol kasnije poništen zbog ofsajda. Ali, u trenutku kada nije bio poništen, neko je u komunikaciji između sudija na terenu i VAR-sobe počeo psovati bez trunke samokontrole.

“I to je gol, nema faula. J*** ti Bog majku, u pi*ku ti j*** Bog majku, a ništa…”, čulo se među ostalim. 

Nekoliko sati nakon objave snimke javio se Dario Bel. Osječki arbitar bio je glavni sudac te utakmice. Na njoj je, inače, Dinamo pobijedio s 1:0 pogotkom Frana Brodića, kojeg je takođe neko (ne zna se ko) u komunikaciji nazvao “debelim“. Inače, Bel je poslao saopštenje koje je objavljeno na službenim stranicama HNS-a, i to na insistiranje HNK Rijeke koja je tražila..

Pročitajte još

– Nakon što sam donio odluku o prekršaju igrača Dinama, pomoćni sudija signalizirao mi je da se radi prekršaju igrača Rijeke. Nažalost, u tom trenutku sam već donio pogrešnu odluku koju prema protokolu ne mogu više promijeniti. Stoga sam žestoko reagirao prema samome sebi te se u komunikaciji čuju te neprimjerene riječi nakon postignutog gola Rijeke jer sam bio svjestan da je moja pogrešna procjena rezultirala golom, te sam bio razočaran takvim propustom. Razumijem da se radi o neprimjerenim riječima, zbog čega mi je žao te se izvinjavam javnosti zbog loše poruke koju takav rječnik šalje. No, radi se o komunikaciji koja ne bi smjela biti javna i nadam se da šira javnost razumije da u visoko stresnim situacijama pobjegnu takve riječi – piše Bel te dodaje:

Dinamo rijeka
FOTO: HAJDUK SPALATO/YOUTUBE/SCREENSHOT

“Karijeru sudije gradim na poštovanju koje imam prema svakom klubu i igraču, što vjerujem da mogu potvrditi i igrači i osoblje HNK Rijeka, kao i svakog drugog kluba. Stoga mi je žao ako je bilo ko doživio moje riječi drugačije jer sam ih uputio isključivo sebi zbog pogrešno dosuđenog prekršaja koji je rezultirao pogotkom. Drago mi je što greška nije imala rezultatske posljedice s obzirom na to da gol nije priznat zbog ofsajda”, napisao je Bel, a prenosi Večernji list.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije