Fudbal

(VIDEO, FOTO) "Mislio sam da neću stići živ u Njemačku" Zbog politike Hasan Salihamidžić nije zaigrao za Crvenu zvezdu

Legendarni bh. fudbaler Hasan Salihamidžić proveo je dva mjeseca u Crvenoj zvezdi, sa kojom je trenirao zbog rata u Jugoslaviji.

(VIDEO, FOTO) "Mislio sam da neću stići živ u Njemačku" Zbog politike Hasan Salihamidžić nije zaigrao za Crvenu zvezdu
FOTO: RONALD WITTEK/EPA

Salihamidžić, nekadašnji reprezentativac BiH, ima nevjerovatnu životnu priču.

Sarajevo, Beograd, hrvatski vojnici i put za Njemačku u toku sukoba na prostoru bivše Jugoslavije obilježili su njegove tinejdžerske godine, u periodu kada je bio kadetski reprezentativac, jedan od najtalentovanijih fudbalera u državi koja se raspala prije njegovog punoljetstva i nesuđeno pojačanje Crvene zvezde sa kojom je trenirao.

FOTO: GIANLUIGI ARCAINI/EPA
FOTO: GIANLUIGI ARCAINI/EPA

Bivši krilni napadač i sportski direktor Bajerna iz Minhena napustio je Jugoslaviju 1992. godine, nakon što je njegov otac na raznim krajevima Evrope pokušao da mu pronađe klub u kojem će nastaviti karijeru. Prvo ga je prebacio do Splita, zatim ukrcao na autobus za Dortmund, a krajnja destinacija bio je Hamburg gdje je Ahmed Halilhodžić – brat popularnijeg Vahe – ubijedio klupske čelnike da mu pruže šansu.

Odlazak u Hamburg bio je posljednja etapa avanture za Hasana Salihamidžića, pošto je sve počelo dosta ranije – on je bio jedan od najtalentovanijih jugoslovenskih fudbalera u svojoj generaciji, a sudbinski je vezan i za Beograd u kojem je gledao svoj budući klub, slavni Bajern.

– Bio sam 1991. na utakmici kad su igrali Crvena zvezda i Bajern. Imao sam priliku da osjetim tu atmosferu, jer sam tada bio član mlade reprezentacije Jugoslavije -rekao je Salihamidžić prije nekoliko godina srpskim novinarima i zatim otkrio za koga je navijao:

“Za Crvenu zvezdu! Normalno!”

Slučajno, Salihamidžić godinu dana kasnije proveo je dva mjeseca u Beogradu. Došao je na okupljanje kadetske reprezentacije, posljednjim letom iz Sarajeva za Beograd prije nego je prekinut avionski saobraćaj na toj relaciji. Otac Ahmed dovezao je Hasana i njegovog saigrača Vedrana Pelića 30. aprila u Sarajevo, kako bi poletjeli za Beograd i javili se na okupljanje nacionalnog tima.

Na putu Konjic – Sarajevo čekali su čak četiri sata, jer je na kontrolnom punktu moralo da se provjeri da li je Fudbalski savez Jugoslavije stvarno pozvao dvojicu mladih fudbalera. Kada su dobili dozvolu da prođu stigli su na posljednji redovan let između Sarajeva i Beograda.

Davne 1992. godine trojica mladih fudbalera iz Bosne i Hercegovine bili su kadetski reprezentativci Jugoslavije – pored Hasana Salihamidžića tu su bili njegov saputnik Vedran Pelić i Edis Mulalić, a kako je raspad države već počeo oni nisu imali gdje da se vrate. Bilo je teško očekivati da će trojica maloljetnika biti pušteni da se sami snalaze na području zahvaćenom ratom, pa su dva mjeseca ostali u Beogradu.

U tom periodu trojica fudbalera trenirali su sa Crvenom zvezdom, koja je odmah primijetila talenat mladog Salihamidžića, kasnije zvijezde Bajerna iz Minhena. Postojali su čak i kontakti da on ostane u klubu, ali složena politička situacija takvu ideju je sasjekla u korijenu. O mladom fudbaleru u superlativima je tih dana pričao i čuveni Miljan Miljanić, koji je obavljao funkciju predsjednika Fudbalskog saveza Jugoslavije.

FOTO: MATTHIAS_SCHRADER/EPA
FOTO: MATTHIAS_SCHRADER/EPA

Ni njegove riječi nisu imale težinu u to vrijeme – Hasan je morao kući, u Jablanicu. Okolnim putem, preko Mađarske i Slovenije, pa Hrvatske koja nije blagonaklono gledala na to što prolazi kroz njenu teritoriju.

Pročitajte još

Između ostalog je sa vojnicima imao najneprijatniju situaciju kad je krenuo da napušta BiH i sreću potraži na sjeveru Evrope.

– Mislio sam da neću stići živ u Njemačku kada su nas na 11. kontrolnom punktu zaustavili naoružani hrvatski vojnici, koji su nam tražili pasoše. Svi putnici su imali hrvatske pasoše, osim mene koji sam imao pogrešnu boju isprava. Odmah su me okružili i počeli da me ispituju ko sam i šta sam, da bi nakon dugog ubjeđivanja povjerovali da sam fudbaler. ‘Idi igraj fudbal’, rekao mi je jedan od njih – prisjetio se Salihamidžić.

U seniorskoj karijeri nosio je dres Hamburga, Bajerna, Juventusa i Volfsburga, u kojem je 2012. godine završio karijeru. Za reprezentaciju BiH tokom punih deset godina odigrao je 42 meča, uz šest postignutih pogodaka. Sa ekipom Bajerna kao igrač osvojio je 16 trofeja, a šest godina obavljao je ulogu sportskog direktora u slavnom njemačkom klubu, piše Mondo.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu