Fudbal

(VIDEO, FOTO) "Nije doprinio dobroj atmosferi" Mehmed Baždarević iskritikovao Sava Miloševića i Fudbalski savez BiH

Mehmed Baždarević, čuveni fudbaler, a kasnije i selektor BiH, govorio je o predstojećem baražu za Evropsko prvenstvo koje čeka Zmajeve, atmosferi unutar i oko reprezentacije, koja je nerijetko zapaljiva, ali i poverenju u selektora Sava Miloševića.

(VIDEO, FOTO) "Nije doprinio dobroj atmosferi" Mehmed Baždarević iskritikovao Sava Miloševića i Fudbalski savez BiH
FOTO: ALEKSANDAR DIMITRIJEVIĆ/SPORTAL

BiH krajem marta igra baraž za istorijski plasman na EVRO. Prvi rival Zmajeva je Ukrajina 21. marta u Zenici, a ukoliko uspije da savlada tog rivala, čeka boljeg iz duela Izrael Island u finalnom meču.

Optimizam kod Baždarevića ne jenjava, mada je legenda jugoslovenskog fudbala svjesna svih loših dešavanja koja prate BiH već duže vrijeme, o čemu je govorio za Sportal.

FOTO: ALEKSANDAR DIMITRIJEVIĆ/SPORTAL
FOTO: ALEKSANDAR DIMITRIJEVIĆ/SPORTAL

Između ostalog, mogli smo da svjedočimo čestim namjerno izazvanim prekidima utakmica od strane navijača, razdoru unutar saveza i same reprezentacije, prečestoj promjeni selektora, pa naposljetku i veoma lošim rezultatima.

– Sve što se dešavalo bilo je negativno i nije dobro za spremanje ovakvih utakmica. Ipak, mislim da moramo biti svi optimisti, pozitivni, da stvaramo dobru atmosferu. Jer, pobijediti Ukrajinu i poslije još jednog rivala (ako bude došlo do tog finalnog meča, op.aut), nije lako – jasan je Baždarević u razgovoru za Sportal prilikom gostovanja na svečanoj ceremoniji Sportskih igara mladih u Beogradu.

Zmajevi su kvalifikacionu grupu J završili tek na petom mjestu, iza Portugala, Slovačke, Luksemburga i Islanda, osvojivši samo devet bodova iz 10 utakmica.

– BiH zaslužuje puno više. Vjerujem u te momke i reprezentaciju. Biće jako teško, ali vjerujem. Možemo proći Ukrajinu koja je veliki favorit u odnosu na nas, ali moramo se dobro pripremiti. Mislim da reprezentacija BiH, ipak, zaslužuje da se nađe na Evropskom prvenstvu, iako to možda nije pokazala u ovim kvalifikacijama – optimističan je Baždarević.

U prethodne dvije godine, reprezentaciju su vodila četiri selektora: Ivajlo Petev, Faruk Hadžibegić, Kenan Kodro bili su prethodnici Sava Miloševića, koji je prošlog septembra seo na klupu.

Nekadašnji napadač Partizana je ostvario pobedu protiv Lihtenštajna (2:0) i poraze od Portugala (0:5), Luksemburga (1:4) i Slovačke (1:2).

FOTO: N/FS BIH
FOTO: N/FS BIH

Iz ugla Baždarevića, Savo se nije pokazao kao dobro rješenje.

– Rezultati koje bilježi do sada nisu doprinijeli da se stvori dobra atmosfera oko reprezentacije i selektora. Uprkos tome, treba sačuvati vjeru – ističe čovjek koji je od 2014. do 2017. bio selektor Zmajeva i dodaje

“Ponavljam, vjerujem u reprezentaciju i selektora, da će naći najbolje rješenje na kraju. Mislim da možemo da odemo na EVRO. To bi bila velika stvar za našu državu, ali i cijeli region”

Podrška navijača može biti presudna, iako je u više navrata izostala. Spomenusmo te namjerno izazvane prekide utakmica…

– To je pitanje za dublju analizu… Potrebno je da svi budemo svjesni, da moramo biti uz reprezentaciju. Da tražimo ono što je dobro i da zaboravimo sve što ne valja. Čeka nas važan period i utakmice. Bila bi velika stvar otići u Njemačku – ističe nekadašnji selektor BiH.

Za razliku od BiH, koja će probati da uhvati poslednji voz, Srbija je imala uspješne kvalifikacije. Izborila je EVRO prvi put posle 24 godine, a tamo su joj rivali Engleska, Slovenija i Danska.

– Izuzetno teška grupa. Srbija je pokazala da je u stanju da igra velike utakmice. Ovo je možda momenat kada bi ta generacija trebalo da napravi rezultat, koji bi povratio ono što ova reprezentacija može i pokazao da vrijedi – riječi su Baždarevića.

Za kraj, Baždarević je poslao i jasnu poruku:

– Selekcije Srbije i Hrvatske mogu i moraju biti ozbiljan konkurent na Evropskom prvenstvu, uprkos teškim grupama. Kada pogledamo igrače na spisku, oni mogu da naprave nešto što bismo možda svi mi nazvali iznenađenjem – završni je utisak čuvenog Meše u razgovoru za Sportal.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije