Fudbal

BRUJI EVROPA Oglasili se FIFA, Junajted, Atletiko i Bajern povodom Superlige

Poslije odluke u kojoj stoji da su FIFA i UEFA nezakonite blokirale osnivanje novog takmičenja, stigla je i reakcija iz Ciriha iz sjedišta svjetske kuće fudbala.

BRUJI EVROPA Oglasili se FIFA, Junajted, Atletiko i Bajern povodom Superlige
FOTO: FILIP SINGER/EPA

FIFA je uzela u obzir odluku Evropskog suda pravde u odnosu na Superligu Evrope. FIFA će analizirati odluku u koordinaciji sa UEFA, drugim konfederacijama i asocijacijama članicama prije daljih komentara. U skladu sa Statutom, FIFA čvrsto vjeruje u specifičnu prirodu sporta, uključujući i piramidalnu strukturu koja je zasnovana na sportskim osnovama, kao i principima takmičarske ravnoteže i finansijske solidarnosti. Fudbal duguje svoj uspjeh pomenutim principima, koji će FIFA, konfederacije i asocijacije članice nastaviti da promovišu u budućnosti u interesu fudbala i navijača širom svijeta stoji u saopštenju FIFA.

Nekako istovremeno stigle su i dvije reakcije iz klubova koji su u početku bili među 12 koji su željeli da oforme takmičenje.

Mančester junajted će ostati vjeran principima UEFA.

Pročitajte još

– Naša pozicija je nepromijenjena. Ostajemo potpuno posvećeni učešću u UEFA takmičenjima i pozitivnoj saradnji sa UEFA, Premijer ligom i drugim klubovima u Evropskoj asocijaciji klubova kroz kontinuiran razvoj evropskog fudbala – poručuju sa Old Traforda.

I Atletiko Madrid nije za Superligu Evrope, piše B92.

– Evropska fudbalska porodica ne želi Superligu Evrope, Nemačka, Francuska, Engleska, Italija i Španija (sa izuzetnok Barselone i Real Madrida), ne žele Superligu. Mi smo za zaštitu velike vropske porodice, za zaštitu domaćih liga i kroz njih kvalifikovanje za evropska takmičenja na terenu svake sezone – stoji u saopštenju Madriđana.

Slično saopštenje stiglo je i iz Bajerna.

– Takmičenje ove vrste predstavljalo bi napad na važnost domaćih liga i statiku evropskog fudbala. Bundesliga je osnova Bajerna, kao što su nacionalne lige baze ostalih evropskih klubova. Otuda, naša je dužnost i duboko ubjeđenje da ih jačamo, a ne slabimo. Takođe podržavamo evropska klupska takmičenja pod kišobranom UEFA. Da još jednom budemo jasni, vrata Superligi od Bajerna ostaju zatvorena – stoji u saopštenju koje je potpisao Jan-Kristijan Dresen, izvršni direktor Bavaraca.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu