Fudbal

(FOTO) "Nebulozne priče" Teške optužbe Mehe Kodre na račun Vice Zeljkovića

Bivši selektor BiH Meho Kodro u intervjuu španskim medijima je rekao da mu je rečeno kako je predsjednik Fudbalskog saveza BiH Vico Zeljković tražio da na spisak stavi "njegove igrače", dodavši da je zbog toga dobio otkaz.

Meho Kodro
FOTO: FENA/ALMIR RAZIĆ

Nekadašnji golgeter Veleža, Real Sosijedada i Barselone je u opširnom intervjuu za španski Sport.jotdown.es govorio o igračkoj karijeri, a osvrnuo se i na dvostruki boravak na klupi Zmajeva.

U oba slučaja 2008. i ove godine je smijenjen poslije samo dvije utakmice.

– To je vrlo lako za objasniti iako je drugi boravak, koji je okončan prije mjesec i po, nešto čudniji za mene. Kada sam prvi put bio selektor 2008. godine, predsjednik (Iljo Dominković, prim.aut) mi je uoči utakmice sa Japanom rekao: ‘Gledaj, imam neke svoje igrače i bilo bi dobro da ih pozoveš’. Imao je neke igrače, valjda preko zastupnika, koji su bili u kontaktu s njim, jer su tada tako funkcionisale stvari u BiH. Tražio sam sastanak sa predsjednikom i dva potpredsjednika (Sulejman Čolaković, Bogdan Čeko, prim.aut), jer je u BiH sve podijeljeno na tri, čak i Savez – rekao je Kodro.

vico zeljković predsjednik fsbih
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Prema njegovim riječima, ovo je bila uvertira da Španci shvate kako je počeo trenersku karijeru.

– Sastao sam se sa njima i pitao ih da vide šta se dešava, da mi je predsjednik rekao da na spisak stavim njegova tri igrača. A potpredsjednik mi kaže da i on ima prijatelja, kako bi bilo… Tako sam ja počeo. Sve su to bili problemi, užasan nered. Na kraju su me otpustili. Bio sam selektor dvije utakmice – izjavio je Kodro.

Potom se osvrnuo na dešavanja iz drugog mandata na klupi selekcije BiH.

– Nakon 15 godina sam se vratio i ponovo razgovarao sa predstavnicima FS BiH. Mislio sam da su se stvari u BiH promijenile, da su svi ti problemi nestali. No kada sam slao prve pozive, rekli su mi da je predsjednik (Vico Zeljković, predsjednik FSBiH) rekao da moram uključiti nekoliko njegovih igrača, od kojih jedan gotovo nije igrao zadnjih godina. Rekao sam da to ne mogu i to je razlog što su me otpustili. Bh. fudbal tako funkcioniše. Dajem ti posao, ali moraš paziti. Nažalost, mislio sam da to više nije slučaj, ali sam shvatio da nije. Odigrali smo dvije utakmice, jednu smo pobijedili (Lihtenštajn 2:1), a drugu izgubili golom u 92. minuti (Island 0:1) i to je bio dovoljan razlog – dodao je nekadašnji selektor BiH, a prenijeli sarajevski mediji.

Pročitajte još

Mondo je ovim povodom kontaktirao prvog čovjeka bh. fudbala Vicu Zeljkovića, koji je kratko rekao da su u pitanju “nebulozne priče”.

– Nebulozne priče. Ne može da se pomiri sa tim da nije selektor. Rekao sam na tu temu nekoliko puta sve, nemam igrače svoje, niti sam ikom išta ikada tražio oko tog niti ću ikada, ali eto opet da ponovim to još jednom. Želim mu sreću u izboru nove sredine kad je pronađe i želim mu sve najbolje za nadolazeće praznike – rekao je Zeljković za Mondo.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu