Košarka

(FOTO) "Nije ništa specijalno" Luka Dončić nije prošao probu u evropskom velikanu

Mirko Milićević, nekadašnji košarkaš, ispričao je zanimljivu anegdotu vezanu za Luku Dončića, jednog od najboljih košarkaša današnjice.

(FOTO) "Nije ništa specijalno" Luka Dončić nije prošao probu u evropskom velikanu
FOTO: ERIK S. LESSER/EPA

Milićević, koji je tokom karijere igrao za Crvenu zvezdu, a sada radi kao menadžer, u podkastu “Jao Mile” otkrio je kako jedan veliki evropski klub nije prepoznao kvalitete tada mladog Luke Dončića.

– Sa Lukom Dončićem sam počeo da radim kad je imao 13 godina i 8 mjeseci. Prvi put smo se vidjeli u Istanbulu u Galatasaraju. Tada je trener bio Oktaj Mahmuti, moj prijatelj. Pozvao sam ga, rekao mu ima jedno derište interesantno, otac mu je bio dobar košarkaš. On je bio na Havajima sa ženom, ali rekao je da nije problem i da su tu njegovi ljudi. Poslali su karte Saši i malom. Dolazimo tamo, vila s bazenom, Galata je velika ekipa bila i biće – počeo je Milićević priču.

Saša Dončić
FOTO: ALEKSDANDAR DIMITRIJEVIĆ/SPORTAL

On je zatim dodao da je i sam prvi put gledao talentovanog Luku.

– Ja ga do tada nisam vidio nikad. Moj prijatelj Peđa Jovićević mi je rekao da mali mnogo dobro izgleda. Prvi trening sam gledao 20 minuta i razumio sve. Bio je dijete koje igra mušku košarku. Gledaš Luku i gledaš koliko je već tad bila razlika između njega i ostalih, u shvatanju košarke, razmišljanju, šutu, prodoru, koliko je sve to bilo kordinirano… Poslije 20 minuta sam dosta vidio, rekao sam Saši da odemo nešto da meznemo, ima dobrih ribljih restorana, ali da ćemo ostati u Istanbulu da ispoštujemo ljude zbog svega što su organizovali. Rekao sam Saši: ‘Ja sam vidio dosta. Ovo dijete ide u Real Madrid’. Ljeto je bilo, otišli smo na bazen poslije treninga da se opustimo. Luka je obožavao oca i stalno ga je nešto začikavao. Saša ga je odgurnuo, a on je uhvatio Sašu, koji je bio 204 visok, i bacio ga je u bazen. To je ta prirodna snaga – to su Dončići, to su Kosovari. Kad sam vidio rekao sam: ‘Majko mila, šta je ovo’. Saša u šoku, ali drago mu – izjavio je on.

Pročitajte još

Poslije tri dana smo se razišli, oni su se vratili u Sloveniju.

– Zovem ljude iz Galatasaraja, Oktaj mi kaže da je njegov pomoćnik gledao i da je rekao da to ništa specijalno nije. Hvala ti Bože da ga Oktaj nije vidio i da nije bio tu. I da je Galatasaraj rekao ‘da’, Saša je vidio šta se događa i ne bi aminovao jer dobro poznaje košarku – istakao je.

Milićević je potom rekao kako je došlo do kontakta sa Realom.

– Ja sam nakon prvog dana znao šta i kako. Zovem Alberta Hererosa u Real Madrid, rekao sam mu: ‘Imam nešto što nismo vidjeli ni ti ni ja’. Tražio je snimke, nisam imao i rekao sam mu da ima pola sata da ne bih mog druga Nača Rodrigeza u Barseloni zvao. Zove poslije pola sata, traži kopije pasoša. Za dvije nedjelje idu Dončići u Madrid, a javlja mi se saradnik Alvaro Toro. Počeo je trening, negdje između 12 i 15 minute treninga i govori mi: “Majko mila, šta je ovo”. Ko zna treba mu 15 minuta, a ko ne zna… – zaključio je Milićević, piše Kurir.

Luka Dončić je danas jedan od najboljih košarkaša u NBA i nosi dres Dalasa.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije