Ostalo

(FOTO) NOVOGODIŠNJI SPECIJAL Lana Pudar za Srpskainfo "Lagala bih da mi nekad ne bude svega preko glave, ali znam svoj cilj i to me motiviše"

Bh. plivačica Lana Pudar svakim novim takmičenjem i uspjesima čini ponosnim i oduševljava navijače u BiH, a u razgovoru za Srpskainfo, popularna "mostarska sirena" otkrila je koliko odricanja život profesionalnog sportiste traži.

Lana Pudar
FOTO: LANA PUDAR/INSTAGRAM

Ljubav prema plivanju, kako kaže Lana, datira još od malih nogu, a ni slutila nije da će jedan odlazak u školu plivanja zapravo biti početak jedne sjajne i blistave sportske priče.

– Mogu slobodno reći sasvim slučajno se rodila ljubav prema plivanju. Ne sjećam se da sam kao mala djevojčica maštala o tome da postanem plivačica. Uvijek sam voljela vodu i kupanje na moru, ali je jedan odlazak u školu plivanja u moj matični klub Orka izgleda sve to promijenio. Sigurno da je pravilan pristup trenera i moja želja da budem što bolja doveo do toga da zavolim plivanje i postanem ovo štosam danas – započela je najbolja sportistkinja BiH razgovor za naš portal.

Lana Pudar najbolji sportista BiH za 2023 god
FOTO: ELMAN OMIC/ANADOLIJA

Kazala nam je koliko vremena dnevno provede u trenažnom procesu i kako to uklopi sa ostalim obavezama.

– Sedmično imam deset treninga u vodi koji traju prosječno po dva sata, a kondicijske treningeimam zavisno o periodu priprema i faze treninga u kojoj se nalazim. Teško je sve to uklopiti, alimože se kada napravite dobru organizaciju. Sigurno da najviše trpi moj privatni život, ali ovo jemoj izbor i ne žalim se – ističe Lana Pudar.

FOTO:  ANGELO CARCONI/EPA
FOTO: ANGELO CARCONI/EPA

Kada pogledamo unazad, sigurno je da sedamnaestogodišnjakinja iz Mostara nije imala “tipično djetinjstvo” kao njen vršnjaci. Manjak vremena za igranje, izlaske i provode kao druga djeca i djevojke ne pada joj toliko teško, mada kako sama kaže, bilo je trenutaka kada bi sve najradije “ostavila sa strane”.

– Sve ovo što radim je moj izbor. Lagala bih kada bi rekla da mi nije teško i da mi nekad ne bude svega preko glave, ali znam svoj cilj i onda uvijek dobijem dodatni motiv i želju za treningom – dodaje Lana za Srpskainfo.

Lana Pudar najbolji sportista BiH za 2023 god
FOTO: ELMAN OMIC/ANADOLIJA

Iz godine u godinu bilježi sve bolje rezultate i napredak je svima vidljiv, a prostora za još bolje rezultate i te kako ima.

– Svakako da ima još dosta prostora i to je ono što mi daje još veći motiv za treningom i napredovanjem. Nadam se da ću u narednom periodu, što je najbitnije, biti bez ikakvih povreda i ne sumnjam da će rezultati biti još bolji – sigurna je sedamnaestogodišnjakinja.

FOTO: ANGELO CARCONI/EPA
FOTO: ANGELO CARCONI/EPA

Naredne godine Lana brani boje BiH na Olimpijskim igrama u Parizu. Biće to sigurno njen najvećiizazov u dosadašnjem dijelu karijere, a “mostarska sirena” ne krije da će na planetarnoj smotri pokušati da učini svoju zemlju ponosnom i donese za BiH istorijsku zlatnu medalju sa Olimpijskih igara.

– Nemam nikakav pritisak javnosti, odnosno ne osjećam ga. Jedini pritisak koji mogu osjećati je onaj koji sama sebi mogu napraviti. Svjesna sam da mogu napraviti puno toga već na ovim Olimpijskim igrama, ali isto tako sam svjesna da je preda mnom još puno toga i da ove Olimpijske igre nisu moje zadnje na kojima mogu napraviti velike stvari – ističe ona.

Pročitajte još

Uspjesi koje Pudar ostvaruje još više dobijaju na značaju i važnosti kada uzmemo u obzir da finansijska podrška BiH nije ekvivalentna rezultatima koje ona postiže, ali kako sama kaže nije mnogo toga u njenoj moći.

FOTO: LEN.EU
FOTO: LEN.EU

– Ja se sa tim dijelom ne bavim, moje je samo da treniram i budem što bolja na treninzima. Moj trener Damir Đedović se pored trenažnog dijela bavi i sa tim dijelom, tako da je on sigurno adresa za tu vrstu pitanja. Sigurno da je bilo puno teže u samim počecima moje karijere na ozbiljnom nivou, ali vjerujem da je sada poslije postignutih rezultata u prethodnom periodu puno lakše – smatra Lana.

Mostar i BiH imaju Lanu Pudar, ali ironija je da najbolji predstavnik i ambasador države nema uslove u rodnom gradu za treniranje, što dodatno otežava cijelu situaciju. Rekla nam je kada se nada da će imati priliku da zapliva u davno obećanom bazenu u rodnom Mostaru.

– Uh.. Teško pitanje i u ovom trenutku nemoguće je odgovoriti na njega. Nadam se što prije jerzaista je potreban, kako meni, tako i svim ostalim plivačima u Mostaru – završava razgovor Lana Pudar za Srpskainfo.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije