Fudbal

(FOTO) "Piksijeva licenca nema mrlju, Bogdanović sve laže" Nekadašnji selektor bivše Jugoslavije stao u Stojkovićevu odbranu, te otkrio nove detalje

Talasa se ovih dana fudbalska Srbija. Eho riječi Nemanje Vidića glasno se čuje, riječ je riješio da uzme i Milovan Đorić.

Milovan Đorić
FOTO: SPORT LIGHT/YOUTUBE/SCREENSHOT

Prvog direktora trenerske škole nekadašnje SR Jugoslavije pogodio je Rade Bogdanović.

– Velika je Srbija, ali mnogo mala da bi se organizovala škola u Srbiji, pa smo otišli u Makedoniju. Njih šest-sedam trenera i tri-četiri ljubavnice. Bili smo na tom jezeru i tada je došao Piksi. Bio je smješten preko puta moje sobe. Taj dan kada je došao, otišao je da se tušira. Niko mu nije rekao da nemamo vode preko dana, jer je restrikcija. Onda je Piksi izašao iz sobe, peškir oko struka, na glavi mu pjena od šampona, jedno oko zatvoreno, na drugo škilji i pita me: “Bogdane, ima li tople vode”. Kažem mu: “Piksi, nemamo tople vode, restrikcije su od osam do šest uveče, moraćeš hladnom da se tuširaš”. Vrlo dobro znam da on mene zna. A onda je dobio licencu po skraćenoj proceduri. Mentora je sam odabrao, bio je iz Francuske. Nije dao da mu mentor bude čovjek koga su zvali Svinja. Tako da mislim da on mene poznaje – izustio je Rade Bogdanović u nedavnom intervjuu za jednu od televizija.

Rečenice o seminaru u Dojranu, sve do jedne, demantuje Milovan Đorić.

FOTO: UNA TELEVIZIJA/YOUTUBE/SCREENSHOT
FOTO: UNA TELEVIZIJA/YOUTUBE/SCREENSHOT

– Ništa nije tačno, Bogdanović je sve slagao – rekao je Đorić.

I onda, argument po argument.

Pročitajte još

– Školu smo organizovali u Makedoniji, iz više razloga. Uslovi su bili odlični, nigdje nismo mogli da pronađemo povoljniji aranžman, po cijeni 21-22 evra. Imali smo obavezu da koristimo zimski period, zbog zgusnutog kalendara tokom godine, Dojran krasi odlična klima. Apsolutna je laž tvrdnja o ljubavnicama, naša škola imala je visok nivo i bila vrhunski organizovana. Niko nije mogao nepozvan da dođe, iz administracije bila je prisutna jedino gospođa Vesna – objašanjava on.

Pobija Đorić i tvrdnju o nestašici vode.

– Objekat, tada u vlasništvu Blagoja Istatova, povezan je na prirodnu akumulaciju i nikad nije imao problema sa napajanjem vodom. Pogotovo, ne u zimskim danima. Ne sjećam se ni da je bilo restrikcija električne energije. Pročitao sam – Bogdanović tvrdi da je bilo 50 trenera. Ni to nije istina, bilo ih je 27 – rekao je.

RADE BOGDANOVIĆ
FOTO: MARO/YOUTUBE/SCREENSHOT

U sportskom dijelu najinteresatnija je rečenica: „Piksi je sam odabrao mentora i to iz Francuske, piše Sport klub.

– Laž! Piksijev mentor bio sam ja, lično. Kakav Francuz!? Možda je Bogdanović pomiješao, našu školu mentorisao je čovjek iz UEFA, čuveni Begijanac Mišel Sablon. Da ne bude zabune, Stojković je prošao cjelokupan proces školovanja, kao veliki fudbaler, od „A“ licence. I sve po propisima evropske kuće fudbala. Tezu o licenci bez polaganja ispita zagovarao je Zvezdan Terzić, u to vrijeme predsjednik saveza. Nisam dao, niti je Stojković bio za preskakanje koraka. Jednostavno, postojala je opasnost da UEFA kasnije diplomu proglasi nevažećom – navodi Đorić.

Tvrdo stoji Đorić pri stavu: „Stojkovićeva licenca nema mrlju“. Pojašnjava.

FOTO: TAMAS KOVACS/EPA
FOTO: TAMAS KOVACS/EPA

– Zbog složenosti, tražili smo mišljenje UEFA o Stojkovićevom slučaju. Ekspresno, u roku od nepuna 24 časa, stiglo je iz Niona zeleno svijetlo da polaže po ubrzanoj proceduri. Formirali smo komisiju, uz moju malenkost, tu su bili Milorad Kosanović, Ljupko Petrović, Slobodan Santrač, Slobodan Pavković, Vladimir Vermezović. Sve uz konsultacije vrhovnih autoriteta UEFA, radili smo intezivno i Dragan je diplomirao sa najvišim ocjenama. Nije ni čudo, savjesno se pripremao, uredno pratio predavanja i praktičan rad.

Pominje se i izvjesni mentor Svinja.

– Neka kaže Bogdanović ko je taj! Nikad nisam čuo da su nekoga tako zvali u školi. Ne samo tada, godinama – otkriva Đorić.

Teško, ipak, da selektor ne zna ko je Rade Bogdanović. Imao je Sarajlija zapaženu karijeru, igrao u velikim klubovima, odigrao i tri prijateljske utakmice za SR Jugoslaviju tokom 1997.

– Pamtim Bogdanovića iz vremena kad je nosio dres Atletika, u eri Radomira Antića. Utakmica u reprezentaciji se ne sjećam, nisu bile bitne. Vidim da je dogurao do „A“ licence, pominjani period, koliko znam, bio je tokom školovanja za „B“ UEFA diplomu. Nije ostavio zapažen trag i pitam se s kojim pravom nipodaštava Stojkovića. Čime se Bogdanović bavi u životu? Očigledno, sakuplja informacije po kafanama i u stilu rekla-kazala svašta priča. Neka kaže javno šta je i završio, koju školu, odakle ima legitimitet da priča – oštro će Đorić na Bogdanovićev račun.

Na kraju i jasna poruka Milovana Đorića.

– Očigledno, i Bogdanović je nanišanio kasu FSS. Čeka da Nemanja Vidić preuzme savez i nađe mjesto u tom vozu – naveo je.

Eto, još jednog decembarskog fronta u srpskom fudbalu…

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije