Ostalo

Ne može na Svjetsko prvenstvo, jer nema novca: Maćehinski odnos institucija prema plivaču rekorderu

Talentovani plivač i višestruki rekorder Jovan Lekić iz Banjaluke kako stvari stoje neće moći učestvovati na Svjetskom prvenstvu u Australiji, jer nema novca.

Ne može na Svjetsko prvenstvo, jer nema novca: Maćehinski odnos institucija prema plivaču rekorderu
FOTO: APK 22.APRIL

Nisu Jovana omele ni nepravedne suspenzije koje su zahvaljujući upornošću porodice i advokatskog tima osporene pred međunarodnim sudom, nije mladog Banjalučanina omelo ni to što je bio žrtva vršnjačkog nasilja kada su mu polomili ruku. Poslije svakog poraza ovaj mladić se vraćao još jači, što je uostalom i dokazao tamo gdje treba u bazenima širom Evrope i svijeta.

Iako je uradio sve što se od njega očekivalo, ostvarivši i normu za svjetsko prvenstvo, maćehinski odnos nadležnih institucija u ovoj zemlji pokazao je još jednom, da ih nije briga za mlade talentovane sportiste.

Ogorčenje zbog svega nije mogao sakriti ni Jovanov otac Branislav Lekić koji je već duže od deceniju, zajedno sa ostatkom porodice i trenerom, podrška sinu. Međutim, međunarodna takmičenja na kojima je mladi Banjalučanin stasavao i na kraju stasao u plivačkog rekordera kakvim se malo koja zemlja može pohvaliti, porodicu su doveli do granice kada sama više ne može finansirati Jovanove rezultate.

– Više sam dosadan sam sebi kada govorim o rezultatima koje je Jovan postigao, ali me zaista čudi da ovakvi uspjesi ostaju nezapaženi od strane onih kojima bi ovakva djeca trebala biti u vrhu prioriteta- istakao je Lekić za Srpskainfo.

Jovan Lekić član Akademskog plivačkog kluba “22. april” iz Banjaluke ostvario je najviše FINA bodova u istoriji bh. plivanja.

Jovan Lekić
FOTO: NIKOLA MORAČA/RINGIER

– Jovan je do sada osvojio više od 500 medalja, na desetine puta bio je prvak Republike Srpske i BiH, trijumfovao na otvorenim prvenstvima Srbije, Hrvatske, Grčke, Turske. Preko trideset rekorda BiH u svim uzrasnim kategorijama, učesnik je dva Evropska juniorska prvenstva, osvajač dvije medalje na Evropskom juniorskom prvenstvu, učesnik EYOF -a, dva svjetska kupa…- podsjetio je Branislav u kratkim crtama na uspjehe svoga sina.

Ipak, u zemlji u kojoj se političari znaju hvaliti uspjesima sportista, izgleda da ono što postiže mladi Banjalučanin kao da ih ne zanima. Bruka i sramota.

Lekić se upravo vratio i sa jakog međunarodnog plivačkog takmičenja koje je održano u Rusiji, gdje je učestvovalo 1.200 plivača iz 22 države.

I na ovom takmičenju Jovan je bio pravi ambasador Banjaluke, Republike Srpske i BiH, oborivši dva državna rekorda u disciplinama 400 i 800 metara slobodno.

Na kraju, o tome koliko mladi Banjalučanin vrijedi govori i informacija da će od sljedeće godine biti član prestižnog američkog univerziteta u Luizijani.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu