Košarka

NEVJEROVATNA SEZONA Jokić je po jednom statističkom parametru najbolji ikada

Može se reći da i ptice na grani znaju o partijama koje pruža Nikola Jokić u posljednjih nekoliko sezona. Većina se slaže sa konstatacijom da centar takvih kvaliteta i karakteristika nije nikada viđen u svetu košarke, što je samo po sebi kuriozitet.

NEVJEROVATNA SEZONA Jokić je po jednom statističkom parametru najbolji ikada
FOTO: JASON SZENES / EPA

A, kada se pogledaju sirove brojke, Somborac je već odavno u samom vrhu igračke elite. Iako se većina drži bazične statistike i donosi sud na konto njih, važno je napomenuti da postoji nešto što se zove i napredna statistika. Ona nudi daleko kompleksniji uvid u karakteristike jednog košarkaša i njegovog doprinosa na raznim mestima na terenu.

Tako, recimo, postoji statistički paramater sa skraćenicom PER (Player Efficiency Rating) i on se odnosi na posebnu računicu koja na prvi pogled podsjeća na indeks korisnosti u evropskoj košarci.

Prema košarkaški specijalizovanom sajtu “Basketball-reference”, popularni Džoker je na putu da postane najbolji ikada prema pomenutom segmentu kada je jedna sezona u pitanju, prenosi SportBlic.

Njegov ukupan PER za sada iznosi 32.5, čime bi postao apsolutno neprikosnoven.

Zanimljivo je da bi time nadmašio Janisa Adetokunba (31.9), koji ove takmičarske godine obara sopstveni rekord iz sezone 2019/20, te je sa 32.2 trenutno drugi u ligi.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu