Ostalo

Smajlagić rekao gorku istinu „Ako ćemo realno, nismo trebali ni otići na Evropsko prvenstvo“

Rukometaše BiH u januaru očekuje nastup na Evropskom prvenstvu i to trećem u nizu. Nemjerljiv je to uspjeh ako se zna da RS BiH funkcioniše na polulegalnim osnovama imajući u vidu sve probleme oko Poreskog broja, besparice i svega ostalog.

Irfan Smajlagić
FOTO: FENA/MIRZA EFENDIĆ

Svjestan je toga selektor Irfan Smajlagić koji je tokom druženja sa banjalučkim sportskim novinarima pričao o mnogo tema, a nezaobilazna je naravno bila i reprezentacija.

Na pitanje da li BiH pod njegovim vođstvom može da napravi iskorak odgovorio je onako iz srca, praktično kako stvari i stoje.

Pročitajte još

– U sportu je naravno moguće sve, ali ako ćemo gledati realno, nismo se trebali niti plasirati na Evropsko prvenstvo. Zemlje u regionu ulažu mnogo više, a mi, šta smo mi? Recimo ‘Kosovo’ ulaže četiri godine, imaju neku viziju, Crna Gora na primjer pobijedi Hrvatsku, a mi se postavimo kao da imamo sistem. A mi ga tek stvaramo, trebamo da budemo realni. Bojim se da ovaj rezultat ne povuče razmišljanja „napokon ćemo dobiti Švedsku“ – rekao je Smajlagić.

Rivali u grupi osim aktuelnih šampiona Evrope su Holandija i Gruzija, a plasman dalje obezbijediće dvije najbolje selekcije.

– Iskorak je što smo se plasirali na EP sa druge pozicije. Ni to nije slučajno, neki su potezi povučeni, nešto se promijenilo kod igrača u glavama. Ali dokle to ide? Evro je opet neka druga priča, mi nemamo nijednog igrača koji je nosilac u svojoj ekipi osim golmana (Benjamin Burić, prim.aut), sve ostalo su interesantni igrači koji imaju prostora za napredak. Stalno tražimo nekakav iskorak, ali to trebamo da radimo na vlastitom kvalitetu, ne da tražimo slabosti drugih. Mnogo ekipa pravi projekcije na osnovu drugih po sistemu „oni će biti slabiji, to ćemo mi iskoristiti“. Ne gradimo projekat na osnovu svog kvaliteta, a to bismo trebali da radimo. Da bismo iznenadili Holandiju ili Švedsku treba biti vizionar, ali ne sada, već u momentu kada dođemo na takmičenje. Da li ćemo doći u formi, povrijeđeni, a rivali su vrhunski igrači koji igraju u najjačim ligama. S Gruzijom možda možemo da napravimo rezultat – podvukao je Smajlagić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije