Ostalo

(VIDEO) KO BI REKAO Plejstejšn u velikim problemima, prodaja naglo opada, a industrijski gigant Soni podijelio preko 900 otkaza radnicima širom svijeta

Svi smo mi zaljubljeni u video igre. Naročito u one sportske.

Soni Plejstejšn kontroler
FOTO: @PLAYSTATION/YOUTUBE/SCREENSHOT

Ipak, otkako je prvi Plejstejšn izašao te 1994. godine ne postoji dijete koje nije poželjelo da bar jednom uzme u ruke čuveni džojstik i oproba se u brojnim igrama od NBA, FIFA, do Mortal Kombat ili nekih trka. Ipak, izgleda da dolazi do nekih promjena.

Gigant u industriji video igara “Soni”, tačnije kada govorimo o Plejstejšn jedinicama, zatvara i studio u Londonu, saopštila je tokom srijede ta kompanija.

Otpuštanja se odnose na oko osam odsto radnika u regionima od Amerike do Azije i uslijedila su nekoliko dana nakon što je Soni umanjio godišnje planove prodaje svoje Plejstejšn konzole, prenio je Rojters.

Direktor u Soniju zadužen za igre Džim Rajan okrivljuje za takvu situacije “promjene u načinu na koji se industrija video-igara razvija, distribuira i lansira proizvod”.

Ovaj potez stavlja Soni u red s kompanijama, poput Majkrosofta i Tencenta, koji su takođe otpustili hiljade zaposlenih posljednjih mjeseci zbog sporog oporavka tržišta igara, napominje agencija.

Prema podacima kompanije za praćenje industrije igara, svjetsko tržište video-igara poraslo je samo 0,6 odsto prošle godine na 184 milijarde dolara, što je ipak bolje od pada većeg od pet odsto u 2022.

“Soni” je ranije ovog mjeseca saopštio da očekuje postepeni pad prodaje konzole “Plejstejšn 5” od sljedeće finansijske godine, prenosi Sportal.

Prodaja tog uređaja dostigla je više od 50 miliona jedinica od lansiranja na tržište krajem 2020. godine navodi medij.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu