Fudbal

SPINOVANJE ZA LOŠU ATMOSFERU Ko huška Džeku i Peteva na Hadžibegića

Atmosfera oko fudbalske “A” reprezentacije BiH nikada, čak ni 2014. godine kada se igralo na Mundijalu u Brazilu, nije bila sjajna.

Faruk Hadžibegić
FOTO: BORIS PEJOVIC /EPA

Taj najveći uspjeh u istoriji “Zmajeva” pretvorio se u napad grupe igrača predvođenih tadašnjim kapitenom Emirom Spahićem na selektora Safeta Sušića.

Još u februaru 2014. godine krenule su “otrovne strelice” na adresu legendarnog Papeta zato što je u reprezentaciju pozvao sinovca Tina Svena Sušića.

– Gledao sam Svena Sušića i radi se o momku koji je sasvim dobar sa loptom. Ima dobar pregled igre, što je jako važno teško gubi loptu, pokriva puno toga. Nije maratonac, ali danas su takvi rijetki. Siguran sam da je Safet provjerio njegove kvalitete i da ga zove zato što smatra da on zaslužuje igrati u reprezentaciji – rekao je tada legendarni Ivica Osim.

Gorko iskustvo iz Brazila

Istakao je uvjerenje da Safet neće raditi bilo šta protiv sebe i ekipe koju je napravio.

Ivica Osim
FOTO: YAHYA ARHAB/EPA

– Kod nas uvijek nekom nešto smeta. Prerano smo počeli sa kvarenjem atmosfere u reprezentaciji. Ne valja da se pravi takva klima, kako zbog samog igrača, tako i zbog cijele reprezentacije. Prezime bi mu trebalo biti prednost, a ne mana. Ako ćemo svaki put provjeravati svaki novi poziv Safeta Sušića, onda to ne vodi ničemu. Ne valja ni da se stvori grupa nedodirljivih igrača u reprezentaciji. Nije dobro ni što mediji prave prevelik pritisak igračima. Samo da bi se prodale novine komentariše se forma, da li igraju, da li ne igraju – upozorio je Osim.

Eskalacija se dogodila nakon objavljivanja konačnog spiska putnika u Brazil, na kojem je bio Tino Sven Sušić, ali ne i Senijad Ibričić, veliki jaran kapitena Spahića i njegovih istomišljenika u reprezentaciji.

Već tada se i javno mogla vidjeti netrpeljivost prema selektoru Sušiću, koji nikada do sada nije govorio o dešavanjima pred i za vrijeme Mundijala u Brazilu, a i tamo je bilo svega.

Safet Sušić
FOTO: ABEDIN TAHERKENAREH/EPA

– Igrači, pogotovo oni koji su radili sa mnom duži period i koji me dobro poznaju, znaju da sam uvijek radio u interesu reprezentacije. Nikada niko nije uticao na mene da pozovem nekoga i slično. Svaku odluku sam donosio uz konsultacije sa najbližim saradnicima – Sredojevićem, Piplicom i Baljićem. Kada nema rezultata duži niz godina, ljudi obično postanu nostalgični, hvale me i oni koji tada nisu pričali lijepo o meni. Ali, nisam tip koji voli govoriti o sebi. Znam samo da sam, kao što sam rekao, radio samo u interesu reprezentacije – rekao je u oktobru 2022. godine Safet Sušić kada se njegovo ime pominjalo na spisku mogućih nasljednika Bugarina Ivajla Peteva.

Spahićev napad na novinare

Tada je izrazio mišljenje i o sada već bivšem selektoru BiH.

– Treba li Petev ostati? Nisam taj koji odlučuje o tome, to pitanje morate postaviti ljudima koji vode Savez. Ali, dobra je stvar što ga nisu smijenili odmah poslije prvih kvalifikacija. Treba dati vrijeme čovjeku i omogućiti mu da odradi ugovor do kraja, a sada da li se saradnja treba produžiti ili ne, rekao sam već – ne pitam se ja – naveo je Sušić.

Emir Spahić je još 2013. godine demantovao da postoje bilo kakvi klanovi u reprezentaciji BiH, ali i ptice na grani znaju da je imao zategnute odnose sa selektorom Sušićem zbog Tina Svena i Ibričića.

Emir Spahić
FOTO: ABEDIN TAHERKENAREH/EPA

Poslije Mundijala u Brazilu, u “Dnevniku” FTV, novinar Nedim Hasić se kritički osvrnuo na kapitena Spahića.

– Spahić sebi dozvoljava mnogo više nego što smije. U Brazilu je određivao ko smije ući u hotel reprezentacije, a ko ne. U isto vrijeme njegov brat se šetkao po terenu s akreditacijom Fudbalskog saveza BiH oko vrata. Emir Spahić je taj koji je nakon utakmice sa Iranom psovao novinare iz BiH rječnikom koji nije za eter. On je taj koji je 2011. godine tjerao Asmira Begovića iz reprezentacije da bi branio njegov jaran Kenan Hasagić. On je taj koji je na novinare huškao polusvijet iz ovdašnjeg podzemlja – istakao je Hasić.

Pored raznih menadžera, ali i igračkih klanova, kojih je uvijek bilo i biće ih, najveće smetnje progresu reprezentacije BiH čine “novinari” koji su sami sebi dodijelili ekskluzivitet “zaštitnika”, (ne)svjesno šteteći kako Savezu tako i sistemu reprezentacije.

Kako?

Teorija zavjere

Posljednjih dana u javnosti velikog broja portala iz federalnog Sarajeva prisutan je “spin” oko kapitena Edina Džeke (36), fudbalera milanskog Intera. Nakon informacije koju je objavio portal Srpskainfo:

Edin Džeko
FOTO: MATTEO BAZZI / EPA

“Iako su mnogi mediji prezentovali da je bugarski stručnjak na klupi reprezentacije BiH Ivajlo Petev smijenjen, njemu je istekao dvogodišnji ugovor sa Savezom, koji nije produžen, a povjerenje je dobio Faruk Hadžibegić.

Prema informacijama iz tabora “Zmajeva”, tome je najviše kumovala činjenica da se oko svakog spiska reprezentacije, ali i samog stavljanja u protokol imena igrača za utakmice, Bugarin konsultovao samo s kapitenom Edinom Džekom (36), koji se prvi oglasio i stao u njegovu zaštitu, kada je bilo već poznato da mu ugovor neće biti produžen”, objavili smo prije dva dana.

Riječ “konsultovao” je u sarajevskim medijima prekrštena u huškačku “krojio” s ciljem da se izazove kapiten na komentar, baš kao što je to bilо prilikom imenovanja bugarskog stručnjaka za selektora, ali i prilikom njegovog odlaska sa kormila “Zmajeva” kada se tražio kontra stav. Da li su igrači kompetentni da postavljaju i razrješavaju trenere i selektore ili je to posao nekog drugog, recimo čelnika Saveza? I koja je stvarna uloga reprezentativaca, pa čak i onih s kapitenskom trakom? Ko u tom slučaju treba da igra na terenu?

Pročitajte još

Na sve to izazivanje i pozive – “Džeko reaguj”, aktuelni kapiten “Zmajeva” je ostao miran i tih. Samo se nasmijao. I to na potez saigrača Romela Lukakua koji ga je zamijenio u prvenstvenoj utakmici protiv Monce (2:2). Svi svjetski mediji su prenijeli taj osmijeh…

S druge strane, Ivajlo Petev, koji je kod “branilaca reprezentacije BiH” od nepoželjnog protivkandidata Sergeja Barbareza u januaru 2021. godine i “najgoreg selektora u istoriji reprezentacije” (njegov prethodnik Dušan Bajević nije ostvario nijednu pobjedu za vrijeme svog mandata) postao “glavni sagovornik” u napadima na čelnike FS BiH i novinare iz Republike Srpske, oglasio se iz Bugarske.

– To su njihove igrice sada. Namjerno su se sada uhvatili Džeke. Vi Džeku znate bolje od mene. On nikada ne bi sugerisao bilo šta, a kamoli krojio spisak. Meni je ispod dostojanstva da uopšte ulazim u takve priče – rekao je on.

Skrivene namjere

Edin Džeko je jedan od rijetkih reprezentativaca BiH, pogotovo s kapitenskom trakom, iza kojeg nisu ostali “prljavi tragovi”, ali iza njega stoji put velike ljubavi, oličena u mnogočlanoj porodici, profesionalnom odnosu prema fudbalu i produhovljen karakter.

“Tumači” natpisa u medijima iz entiteta Republika Srpska na taj način ne rade u interesu reprezentacije BiH niti žele da “zaštite” kapitena Edina Džeku kao što hoće to da predstave, već im je prioritetno da sačuvaju svoj “ekskluzivitet” kojim, već decenijama, degradiraju sve ono što vrijedi u “fudbalskom timu dva entiteta i tri naroda”.

Lični interes je sačuvati svoje višedecenijske pozicije, a opšti – u oličenju uspjeha reprezentacije – gotovo da više i ne postoji…

U takvom ambijentu radimo i, nažalost, živimo.

Zbog čega je tim i takvima smetnja novi selektor Faruk Hadžibegić, protiv kojeg žele da usmjere kapitena Edina Džeku i od njih lično osporavanog Ivajla Peteva, kao novog “saveznika”, tema je neke druge priče.

Možda je interes neodlazak na Evropsko prvenstvo 2024. godine?

A to je tema za sljedeći nastavak na ovu zanimljivu i uzbudljivu temu, zvanu fudbalska reprezentacija BiH.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije