Fudbal

KO JE FARUK HADŽIBEGIĆ Jugonostalgičar zarobljen u tranziciji šovinizma

Pravdoljubivost, prostodušnost, iskrenost, direktnost, poštenje i fudbalsko znanje, začinjeno autoritetom koji se teško stiče, oduvijek su krasili Faruka Hadžibegića, Jugoslovena zarobljenog u tranziciji šovinizma.

Faruk Hadžibegić
FOTO: BORIS PEJOVIC/EPA

Dejan Savićević ga je pozvao kao prijatelja da mu pomogne i Faruk je, svjestan priče u koju ulazi, dobrovoljno digao ruku i zadužio crnogorskog “Genija” za sva vremena.

S najboljim, ljudskim namjerama, žrtvovao je sopstveni autoritet, jer prijatelji zovu kada im treba pomoć.

– Rekao sam “ako i kad bude, biću počašćen da budem selektor Crne Gore”. Ja na ovo gledam kao na sportsku i moralnu obavezu. Moramo tražiti rezultat od prve do posljednje utakmice – rekao je Hadžibegić na zvaničnoj promociji u Podgorici.

Ambasador fudbala

Dejan i Faruk nemaju, niti su imali, bilo kakve nesuglasice… Кako su se prijateljski sastali, sa pojačanim emocijama su i mahnuli jedan drugi: “Druže, srešćemo se, ponovo, jednog dana!”

Faruk Hadžibegić je danas, na sjednici Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, po prijedlogu iz Republike Srpske, po drugi put (jednoglasno) izabran za selektora reprezentacije koju doživljava kao svoju nekadašnju izvornu otadžbinu – Jugoslaviju.

Upravo tako…

Sarajlija koji je davno prevazišao okvire vrhova Bjelašnice, Jahorine, Igmana i Trebevića, i vinuo se iznad njih kao pacifista.

Rođen je 7. oktobra 1957. Ponikao je na Кoševu, izgradio se na Olimpijskom zdanju, igrao za Real Betis, Sošo i Tuluz. Dres reprezentacije Jugoslavije nosio je 61 put, postigao šest golova. Bio selektor Bosanaca i Hercegovaca 1999. godine, a Crne Gore 2019/20. Iznad svega, bio čovjek.

Kao ambasador fudbala BiH, kada su UEFA i FIFA uvodile instituciju jednog predsjednika umjesto korumpiranog tročlanog Predsjedništva, jasno je stao protiv insinuacija saborca Dušana Bajevića.

– Republika Srpska nije kriva za ovo stanje u fudbalu BiH – rekao je oštro.

Pročitajte još

“Dobrica, iluzionista”

Bio je žestoki kritičar sistema i vladavine Elvedina Begića, s kojim se obračunavao i na Sudu, tvrdeći da je nelegalni predsjednik Fudbalskog saveza BiH. Precrtan je, uprkos nespornom autoritetu, samo zato što je govorio jugoslovenski jezik.

– Faruk je jedna dobrica, iluzionista, koji misli da se Jugoslavija ne bi raspala da smo prošli Argentinu na Mundijalu u Italiji i postali prvaci svijeta – rekao je, jedne prilike, Safet Sušić, najuspješniji selektor BiH u istoriji ove reprezentacije.

Na stadionu Maksimir, 3. juna 1990. godine, prije početka utakmice protiv Holandije (0:2), kada je sa razglasa krenula himna “Hej Sloveni”, salve zvižduka i pogrdnih dobacivanja upućeno je ka državnom timu. Faruk Hadžibegić je zapljeskao i rekao:

– ‘Ajmo momci, nas je samo 11 protiv 20.000. Idemo da igramo!

To je, po opredjeljenju, borac.

Penal koji je “sahranio” Jugoslaviju

Zadatak mu je da odvede “Zmajeve” na Evropsko prvenstvo 2024. godine u Njemačku. Naslijedio je Bugarina Ivajla Peteva, koji je od sarajevske, federalne, javnosti dočekan “na nož”.

Nikada nije bio nacionalista, voli Bosnu i Hercegovinu, a u duši je Jugosloven!

Кao jedan od najpreciznijih penaldžija osamdesetih godina prošlog vijeka promašio je odlučujući jedanaesterac u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva u Italiji 1990. godine protiv Argentine. Nikada ga nije prežalio.

– Da mi Gojkoečea nije odbranio taj šut, možda bi Jugoslavija i danas postojala – i danas govori Hadžibegić.

Da je Faruk Hadžibegić u novembru bio selektor BiH možda bi “Zmajevi” i odigrali prijateljski meč s Rusijom u Putinovom rodnom Sankt Peterburgu, u čast zajedničkog rođendana.

P.S. Nikad veća tišina nije zabilježena prilikom imenovanja selektora fudbalskog tima Bosne i Hercegovine!

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije