Fudbal

Arapi traže mjesto u Ligi šampiona: UEFA dobija ponudu koja se ne odbija, spremaju se velike promjene u svijetu fudbala

Trese fudbalsku planetu zemljotres poslije kojeg više ništa u sferi „najvažnije sporedne stvari na svijetu“ neće biti isto.

Kristijano Ronaldo
FOTO: JIJI PRESS/EPA

Tektonski poremećaj je krenuo sa Bliskog istoka, gdje su na poziv novca krenuli neki od najboljih fudbalera svijeta. I nema dileme da će talas koji je krenuo ovog ljeta samo da raste do cunamija u narednim godinama.

Jer, kako otkrivaju italijanski mediji, prvo Korijere delo Sport, a potvrđuje pouzdani Kalčo Financa, Arapi ne namjeravaju da se zaustave samo na skupljanju najboljih igrača planete, nego žele i da igraju najbolja takmičenja u svijetu fudbala.

I u to ime, žele da budu akteri Lige šampiona! Kako tvrde Italijani, u Saudijskoj Arabiji je sazrila ideja da se od UEFA zatraži specijalna pozivnica za učešće u elitnom evropskom kupu od sezone 2024/25. Tada će biti „porinuta“ nova, reformisana Liga šampiona sa 36 klubova učesnika, koji će biti poređani u jedinstvenu tabelu, neće biti grupa, a igraće se ukupno osam kola. Poslije toga će se ekipe dijeliti na one koji idu direktno u osminu finala, one koji će razigravati za prolaz u tu fazu, kao i one koji će se preseliti u Ligu Evrope.

Pročitajte još

Uglavnom, Saudijci žele da jedan od tih 36 učesnika bude prvak njihove lige. Argument su, naravno, asovi koji su otišli na Bliski istok, a koji bi na ovaj način ponovo mogli da zaigraju na evropskom kontinentu, dok sigurno ne bi trebalo zanemariti finansijski aspekt koji bi donijeli, na neki način, Arapi.

Ukoliko bi UEFA ispunila želju Saudijcima, bio bi to presedan, jer su do sada u Kupu, odnosno Ligi šampiona igrali isključivo klubovi iz Evrope. Makar u fudbalskoj geografiji. Ali, mnogo toga je bilo nezamislivo do prije šest mjeseci, pa se dogodilo, tako da ništa ne bi trebalo unaprijed proglasiti nemogućim, navodi Mocart sport.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije