Fudbal

(FOTO) "Slobodan pad" Srbije: UEFA podvukla crtu za 2023. godinu, koeficijent u rasulu

Srbija je kraj prethodne sezone u Evropi okončala kao 11. na rang listi Evropske fudbalske unije (UEFA), a tekuću godinu završava osam mjesta slabije plasirana.

(FOTO) "Slobodan pad" Srbije: UEFA podvukla crtu za 2023. godinu, koeficijent u rasulu
FOTO: FK PARTIZAN

Ovakvom padu su, naravno, doprinijeli loši rezultati srpskih klubova u UEFA takmičenjima što će im u narednim sezonama donijeti teži put ka grupama.

Igrači Partizana
FOTO: FK PARTIZAN

Zbog brisanja koeficijenata iz sezone 2018/19 Srbija je u tekućoj sezoni, prvu sa pet klubova u istoriji, počela sa 13. pozicije, a najvažnije je bilo da na kraju ostane u prvih 15, jer bi tako zadržala pet klubova u Evropi, odnosna dva u kvalifikacijama za Ligu šampiona i u sezoni 2025/26.

Međutim, srpski klubovi su potpuno podbacili.

FOTO: ANDREJ CUKIC/EPA
FOTO: ANDREJ CUKIC/EPA

Trio koji se plasirao u grupe evro takmičenja sakupio je samo dva remija, a zbirno klubovi Superlige su, zaključno sa kvalifikacijama, na 28 utakmica upisali 25 poraza, uz dva remija i jednu pobedu.

Još sljedeće sezone Srbija će imati pet predstavnika.

Pročitajte još

Prvak Srbije će direktno u plej-of za Ligu šampiona, dok vicešampion ide u drugo kolo kvalifikacija za to takmičenje. Osvajač Kupa Srbije može do Lige Evrope jer će imati samo jednu kvalifikacionu utakmicu, dok će treći i četvrti pokušati da dođu Lige konferencija kroz kvalifikacija.

Ovako izgleda konačna lista Top 20 država prema nacionalnom koeficijentu, koju je UEFA objavila 25. decembra.

FOTO:  UEFA.COM
FOTO: UEFA.COM

Srbija je, dakle, tamo gde je pala nakon evro fijaska, nalazi se na 19. poziciji koja klubovima donosi samo igranje kvalifikacija za grupne faze tri takmičenja.

Najveći prodor zabeležili su Česi koji su na pragu da dobiju direktnog učesnika Lige šampiona (reformisane od naredne sezone) jer em što su se popeli do 11. mesta, em imaju još tri kluba u igri u Ligi Evrope i Ligi Konferencija.

Iza Srbije su inače Hrvatska i Poljska.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu