Košarka

(FOTO) U ODABRANOM DRUŠTVU Šuter Partizana bilježi fenomenalne brojke u Evroligi

„Klub 50-40-90“ je svojevrsni „sveti gral“ u karijeri svakog šutera. Samo retki u istoriji košarke su uspjeli da u njega uđu – kako u NBA, tako i u Evroligi. Jedan od njih je i krilni košarkaš beogradskog Partizana, Džejmsa Nanelija.

Džejms Naneli
FOTO: KK PARTIZAN/FACEBOOK

Prije svega, šta predstavlja „klub 50-40-90“? U pitanju je probrano društvo igrača koji tokom jedne sezone (ili čitave karijere) pogađaju šut iz igre sa barem 50% uspješnosti, šut za tri poena sa barem 40% uspešnosti, a slobodna bacanja sa barem 90% uspešnosti elitni procenti u svakoj od tri kategorije.

U istoriji Evrolige, takvo ostvarenje imali su samo petorica košarkaša – trojica među njima su aktivni. Podatke donosi Evroliga na zvaničnim profilima na društevnim mrežama.

Pročitajte još

Prije svih, tu je Amerikanac Džejms Naneli, igrač koji od ljeta 2022. godine nosi dres Partizana. On je u bogatoj evroligaškoj karijeri odigrao 165 utakmica uz izuzetne procente – 52,2% za dva poena, 44,4% za tri poena i 90,1% sa linije za slobodna bacanja. U tekućoj sezoni je 33-godišnji krilni košarkaš naročito inspirisan – u prosjeku bilježi 13,3 poena, 3,6 skoka i 2,8 asistencija.

Tu su još i Aleks Piters iz Olimpijakosa (160 utakmica u EL karijeri, 54,9% za dva, 43,9% za tri, 90,3% penali) i Nando De Kolo iz Asvela (283 utakmice, 54,3% za dva, 41,7% za tri i 93,2% penali).

Dvojica penzionisanih članova „50-40-90 kluba“ u legendarni šuteri – Italijan Luiđi Datome i Amerikanac Džejsi Kerol.

Bitno je istaći da je Evroliga za ovaj izbor donekle promijenila kriterijume kada je „50“ u pitanju – u tom parametru EL gleda šut za dva poena, a ne ukupni šut iz igre.

Da bi se ilustrovalo koliko je teško doći, valja naglasiti da su i istoriji NBA takav rezultat uspjeli da ostvare samo Leri Bird (dvaput), Mark Prajs, Redži Miler, Dirk Novicki, Stiv Neš (četiri puta), Kevin Durent, Stef Kari, Malkolm Brogdon i Kajri Irving. Bilo je i drugih košarkaša sa takvim postocima, ali nisu imali dovoljan broj pokušaja da uđu u razmatranje, piše Sport Klub.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije