Tenis

(FOTO) "Zovemo ga svake godine, ali ne dolazi" Otkriveno zašto Novak Đoković već duži niz godina preskače turnir u Dohi

Sasvim zasluženo Katar open je nagrađen jer je klub u kojem se igra prelijep, igrači imaju savršene uslove, a podatak da su na njemu učestvovali i Novak Đoković, Rafael Nadal, Rodžer Federer, a ranije Boris Beker, Stefan Edberg, dovoljno govori o tome da najbolji na svijetu vole da igraju tamo.

(FOTO) "Zovemo ga svake godine, ali ne dolazi" Otkriveno zašto Novak Đoković već duži niz godina preskače turnir u Dohi
FOTO: -/EPA

Karim Alami, nekada 25. teniser svijeta u singlu, sada direktor turnira u Dohi, pričao je sa inostranim medijima koji iz Katara izvještavaju sa takmičenja iz serije 250. Turnir u Dohi nekoliko puta je od strane igrača bio proglašen za najbolji iz serije 250, a od sljedeće godine ovo takmičenje biće u društvu onih koji su iz serije 500.

FOTO:  NOUSHAD THEKKAYIL/EPA
FOTO: NOUSHAD THEKKAYIL/EPA

Sljedeća godina biće izuzetno značajna za ovdašnji turnir, a Karim Alami je na početku razgovora istakao:

– Dogodine će biti veoma važan korak za nas. Napravićemo određene promjene u samom kompleksu, a koje se tiče zone za igrače. Sva infrastruktura mora da bude unaprijeđena. Moramo da napravimo veću teretanu, bolju zonu za zagrevanje… Prostor koji mi imamo u klubu je dobar, ali nije toliko dobar koliko je potrebno za seriju 500. Zato moramo da napredujemo.

Na pitanje da li će možda povećati broj terena odnosno kapacitet Centralnog stadiona, Marokanac je dodao:

FOTO: QATAR OPEN
FOTO: QATAR OPEN

– Nećemo povećavati broj terena jer ih imamo dovoljno, ali radimo na povećanju mjesta na Centralnom stadionu. Za sada je kapacitet 7.300 ljudi i za sada nam je to dovoljno, ali želimo da u godinama koje dolaze povećamo kapacitet na 12.000. Ko zna, možda jednog dana ovdje budemo imali Olimpijske igre. Imali smo Svjetsko prvenstvo u fudbalu, imali smo razne druge sportske događaje, zašto se ne bismo nadali i Olimpijskim igrama? – ističe Alami.

Iako ATP kalendar svake godine trpi određene promjene, Alami tvrdi da će termin turnira u Dohi (koji je nekada bio u januaru), ostati u budućnosti ipak u februaru.

– Dugo smo željeli februar i zadržaćemo ovaj dio godine za sebe. Kalendar je veoma nabijen i ako se jedan pomjeri, svi ostali moraju da se pomjeraju, a ponekad ne odgovara svima da se termini mijenjaju. Iskreno, nije lako pronaći termine koji svima odgovaraju, zato Doha ostaje u istom turniru. Naš turnir je nedjelju dana prije Dubaija i mislimo da je to dobra kombinacija – smatra Marokanac.

Novak Đoković je ovaj turnir osvajao 2016. i 2017. kada je Doha bila priprema za Australijan open, ali od kako je premješten u februar, najbolji teniser svijeta nije dolazio ovdje:

FOTO:  NOUSHAD THEKKAYIL/EPA
FOTO: NOUSHAD THEKKAYIL/EPA

– Naša vrata su otvorena svakome. Zvao sam Novakovog menadžera puno puta, ali on ima drugačiji raspored. Istina, nije dugo igrao ovdje. Ja ga svake godine zovem, ali nažalost on ne dolazi. Ne možemo to da kontrolišemo, samo od njega zavisi gdje će igrati. Da zavisi samo od nas, mi bismo imali njega i sve ostale svake godine. Nažalost, ove godine su u posljednji čas odustali Rafael Nadal i Danil Medvedev. Otkaze ne možemo da kontrolišemo – nastavlja Alami.

Pročitajte još

Alami je dodao da je turnir bio u kontaktu sa svim igračima iz top 20.

– Zvao sam ih sve, od prvog do 20. Ali ponekad je kalendar kriv, ponekad neko dođe iz Australije sa dobrim rezultatom i odluči da u februaru pauzira. Neko je povrijeđen. Ako dobijemo masters, svi će dolaziti. Sve njih ćemo zvati i u budućnosti. Želimo da mlada generacija, Alkaras, Siner, Rune, dolaze ovdje – navodi Alami.

Za sada ne postoji nijedan masters na ATP turu koji prethodi Indijan Velsu i Majamiju, pa je Alami bio upitan da li možda Doha u godinama koje dolaze može da bude i turnir iz serije 1.000?

Milorad Dodik
FOTO: STRINGER/EPA

– Pokušavamo to već deset godina, ali su nam kazali, morate prvo da imate seriju 500, pa onda masters. Mi imamo finansije da organizujemo masters, organizujemo dugo i ovaj turnir. Pet puta smo dobili priznanje igrače kao najbolji turniri iz serije 250, a mnogi igrači nam kažu da smo bolji i od nekih takmičenja iz serije 500. Nama je veoma važno da se igrači ovdje dobro osjećaju jer će se vratiti opet. Mastersi su u Evropi, Americi, zašto ne bi bili i u ovom dijelu svijeta?

Saudijska Arabija se u posljednjih godinu dana izdvojila kao zemlja koja bi dosta mogla da uloži u tenis. Već se u Džedi organizuje završni masters za igrače do 21 godine, žele masters, žele završni masters za dame, hoće da organizuju super Tur. Da li je sve to opasnost za turnir kao što je Doha?

FOTO: QATAR OPEN
FOTO: QATAR OPEN

– Teško je reći jer se nove stvari doešavaju svakodnevno. Održavaju se novi događaji i promjene jesu dobre, ali moramo da se adaptiramo, ne smijemo da spavamo. Novac od TV prava raste, moramo da idemo u korak sa svima. Da li je taj super Tur dobar ili ne? Ne znam, vidjećemo. To je isto pitanje kao da je promjena formata Dejvis kupa dobra ili ne? Za mene lično, to je uvijek bila loša ideja, jer dvije ekipe igraju na neutralnom teren – navodi Alami.

Ono šta Dohu definitivno ne interesuje, prema riječima Alamija, jeste organizacija završnog Mastersa za tenisere.

– Nas interesuju dugoročni projekti, i ne želimo da imamo nešto što bi trajalo u kratkom vremenskom periodu. Katarski open je naš, ulažemo mnogo novca u njega i ne želim da uložim milione u nešto, a da poslije nekoliko godina taj događaj u koji smo ulagali, ode na neko drugo mjesto – zaključio je Karim Alami.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije