Fudbal

SVE ĆE DA PRŠTI Superliga objasnila kako će funkcionisati, postojaće 3 stepena takmičenja

Uefin 69-godišnji monopol je okončan odlukom Evropskog suda pravde u Lukseburgu.

SVE ĆE DA PRŠTI Superliga objasnila kako će funkcionisati, postojaće 3 stepena takmičenja
FOTO: ANDREU DALMAU/EPA

Utvrđeno je da su pravila međunarodnih fudbalskih organizacija protivne zakonima Evropske unije i da Uefa nije smjela da klubovima zabranjuje da rade na osnivanju novog kontinentalnog takmičenja.

I mada se činilo da je ta ideja zamrla, novi prijedlog se pojavio gotovo istog trenutka kada je odluka objavljena. Izmijenjen u odnosu na prvobitan prvenstveno u tome što se sada javno priča o tri ranga takmičenja u evropskoj fudbalskoj piramidi.

Pročitajte još

E sad, ovaj sasvim izmijenjeni prijedlog – a podsjetimo da je po onom prvom evropsku Superligu trebalo da igra 18 klubova po NBA sistemu, dakle bez ispadanja – tek bi trebalo da bude prihvaćen ili odbačen. Najveći i najbogatiji vjerovatno ne bi imali ni šta protiv, ali biće zanimljivo vidjeti reakcije velikana iz siromašnijih zemalja, recimo i iz Srbije, mada je Zvezda već objavila da je uz Uefu, pa i oni srednje veličine iz liga petice. Naravno, očekuje se i veliki otpor nacionalnih šampionata, možda i najviše Premijer lige, koja bi izgubila dominatnu poziciju.

No, da prvo razjasnimo o čemu se radi. Kompanija A22, koja zastupa interese Superlige, precizirala je šta je tačno smislila.

LIGA ZVIJEZDA

Prvi rang takmičenja zvao bi se Liga zvijezda i činilo bi ga 16 klubova, podijeljenih u dvije grupe sa po osam klubova. To znači da bi svako u grupnoj fazi odigrao 14 utakmica i tu se kalendar ne bi mnogo mijenjao u odnosu na ono što je Uefa zamislila za narednu sezonu Lige šampiona sa 36 klubova, 10 garantovanih utakmica, plus kasnije baraž okršaje. Grupna faza bi se igrala od septembra do aprila, a u četvrtfinale bi išla po četiri najbolja kluba iz svake.

Dva najgora tima iz Lige zvijezda ispala bi u drugi rang takmičenja i tu leži opasnost. Jer teoretski je moguće da bi primjera radi Mančester junajted mogao da kad jednom uđe u Ligu zvijezda potpuno zanemari domaće takmičenje znajući da mu je dovoljno da bude u prvih 14 da bi ostao u evropskoj eliti.

ZLATNA LIGA

Drugi rang takmičenja zvao bi se Zlatna liga i takođe bi ga činilo 16 klubova. Isti sistem takmičenja. Poslije grupne faze slijedi nokaut faza. Dva najbolja kluba išla bi u Ligu zvijezda. Jasno, dva najgora iz Zlatne lige bi ispala u…

PLAVA LIGA

Treći rang takmičenja do kojeg bi se dolazilo preko domaćih prvenstava. Bilo bi i najmasovnije. Igralo bi ga 32 kluba, podijeljena u četiri grupa sa po osam klubova. U četvrtfinale bi se plasiralo po dva kluba iz svake grupe. Dva najbolja tima išla bi u Zlatnu ligu, a 16 bi ih sačuvalo status i za narednu sezonu. Najgorih 16 bi zamijenili timovi iz domaćih šampionata, piše Mocart sport.

Obećano je i da bi osam odsto od prihoda išlo u svrhu isplate solidarnosti za klubove koji ne igraju evropska takmičenja. Ta bi suma, uveravaju iz kompanije A22, iznosila minimalno 400.000.000 evra godišnje. Više nego duplo od onoga što trenutno daje Uefa.

Zanimljivo je i to što bi, uvjeravaju iz Superlige, prenosi svih utakmica bili besplatni na sasvim novoj striming platformi, Junifaj. Ona bi trebalo da predstavlja i osnovni izvor zarade Superlige.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije