Fudbal

EVROPSKI SUD ODLUČIO Superliga dobila odobrenje, UEFA i FIFA su bili grešni

Real Madrid i Barselona slave, najbogatiji evropski klubovi osluškuju reakcije i računaju koliko bi mogli da zarade, dok ostatak planete brine za budućnost fudbala kakav smo poznavali.

EVROPSKI SUD ODLUČIO Superliga dobila odobrenje, UEFA i FIFA su bili grešni
FOTO: JUANJO MARTIN/EPA

Evropski sud u Luksemburgu presudio je danas da su Fifa i Uefa protivzakonito spriječavale klubove da osnuju kontinentalnu Superligu, pošto to nije u skladu sa kontinentalnim pravom.

Pročitajte još

– Pravila Fife i Uefe, koje nalažu da svaki projekat o novom fudbalskom takmičenju, kakva je i Superliga, mora da dobije njihovu autorizaciju, i koja pod prijetnjom sankcija zabranjuju klubovima i igračima da u njima učestvuju, jesu nelegalne – naveo je sud u Luksemburgu u obrazloženju odluke.

Ovo naravno ne znači da će evropska Superliga zaista i zaživjeti, Bajern i Pari Sen Žermen su, bar javno, izrazito protiv, dok engleske vlasti ne dozvoljavaju premijerligašima da se upuštaju u ovakve eksperimente kako ne bi naškodile svakako lukrativnom ostrvskom šampionatu, ali svakako će značajno umanjiti autoritet međunarodnih fudbalskih institucija, piše Mocart sport.

Taj autoritet je vjerovatno i bio preveliki imajući u vidu da su pravila Fife i Uefa bila u startu bila protivzakonita, jer su, između ostalog, osiguravala ostanak svih komercijalnih prihoda u njihovim rukama.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu